تبلیغات
شیلات وآبزیان - برداشت میگو ومدیریت بعد از برداشت
چهارشنبه 4 بهمن 1391

برداشت میگو ومدیریت بعد از برداشت

   نوشته شده توسط: مهران بادپا    

برداشت میگو در زمان صحیح و اندازه صحیح میگو برای بدست‌آوردن سود اقتصادی بهتر در پرورش میگو خیلی مهم است. وقتیکه میگو  به سایز مناسب بازار می‌رسد، پرورش‌دهندگان بایستی برای برداشت آماده شوند. در گونه‌های مختلف میگو محدوده های متفاوتی در اندازه میگو وجود دارد. زمانیکه میگو به اندازه مورد نظر رسید نگهداشتن بیش از حد آن در استخر اقتصادی نیست، بدلیل اینکه میگوها غذا می‌خورند اما رشد کم شده و FCR افزایش می‌یابد. همچنین شرایط اقلیمی نقش خیلی مهمی در این خصوص در ایران بازی می‌کند. در آذر‌ماه که هوا سرد می‌‌شود و به زیر درجه حرارت مناسب می‌رسد برای پرورش میگو خوب نیست. طی این دوره از درجه حرارت پائین در زمستان میگو رشد کمی دارد و احتمال مرگ و میر میگو اگر درجه حرارت هوا به 11 درجه یا کمتر از آن برسد وجود دارد. بنابراین پرورش میگو را قطع نموده و اقدام به برداشت می نمایند.

1- اقدامات قبل از برداشت میگو

*اطمینان از اینکه میگو به اندازه مورد دلخواه بعنوان مثال تعداد در هر کیلوگرم بوسیله بیومتری برسد.

*تعیین قیمت بازار

*تصمیم برای تاریخ برداشت میگو را بوسیله بیومتری حداقل یک هفته قبل از اینکه به اندازه مورد دلخواه برای برداشت برسد به عنوان مثال در میگوی سفید هندی 18-16 گرم بررسی نمائید.

*نمونه‌برداری بایستی 45دقیقه بعد از غذادهی زمانیکه همه میگوها در همه جای استخر پخش شوند انجام شود. نمونه‌ها را از چهار تا پنج جای مختلف استخر بگیرید.

اگر بیش از 5% پوسته نرمی یا نیمه نرمی به دلیل پوست اندازی وجود داشت بمدت 4-3 روز منتظر بمانید تا میگوها پوسته‌شان سخت شود. پوسته نرمی میگوها اگر به دلیل ناکارایی تغذیه‌ای باشد بایستی درمان شود.

* تحریک پوست اندازی به منظور:  پوست‌اندازی یکنواخت ، بدست آوردن رشد بیشتر ، رنگ خوب  و جلوگیری از پوست‌اندازی جزئی طی برداشت انجام می شود.

پرورش‌دهندگانی که برای برداشت آماده‌اند، از آهک کشاورزی (کربنات کلیسم) به میزان 100-70 کیلوگرم در هکتار در 2 مرحله برای توقف پوست‌اندازی و سخت شدن پوسته میگوها استفاده می کنند. همچنین توصیه می‌شود غذادهی را 24 ساعت قبل از برداشت برای بهبود کیفیت میگو در عمل‌آوری متوقف نمایند.

*تعیین زمان برداشت: بهترین زمان برای شروع برداشت 4 بعد از ظهر و پایان آن تا 2 نیمه‌شب می‌باشد. اگر طی ساعات صبح زود بین 4تا5 صبح میگوها را برداشت نمایند. میگوها بدلیل کمبود اکسیژن خواهند مرد و همچنین فاسد می‌شوند.

* وسیله نقلیه برای حمل و نقل، یخ، ‌سبد ، مواد شیمیایی مورد نیاز و کارگران را برای برداشت مهیا کنید.

*یک تور برداشت با کیفیت خوب و متناسب با قاب آهنی یا چوبی متناسب با شیار خروجی نصب کرده تا برداشت از این طریق صورت پذیرد. نمودن آب سرد دارای کلر 2% برای شستن میگوها.

2- اقدامات حین برداشت میگو از استخر

*توری دریچه خروجی را خارج کنید و سپس تخته‌ها را یکی پس از دیگری بردارید.

* بعد از اینکه میگوها در کیسه تور به مقدار 20-25 کیلوگرم جمع شدند تخلیه نمائید.

*به آرامی میگوها را از کیسه تور برداشت نموده و به سبد‌ها انتقال دهید و به مدت 2-3 دقیقه در آب خیلی سرد فرو ببرید تا میگوها بی حس شوند.

* میگوها را به سبدهای مشبک و در آب حاوی متابی سولفیت سدیم دارای غلظت 7-8% انتقال دهید و به مدت 7-5 دقیقه شناور نمائید.

*میگوها را آبکشی و وزن کنید.

*میگوها را در سبدهای مخصوص حمل ریخته با یک لایه یخ روی کف سبد سپس یک لایه میگو و لایه بعدی دوباره یخ به همین ترتیب تا پرشدن سبد.

*میگوها را در وسیله نقلیه سردخانه دار بارگیری نموده و فوراً به کارخانه عمل‌آوری انتقال دهید.

منبع: جزوه کلاسی درس تکثیر وپرورش آبزیان دکتر بحری


 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.